Ülkemizde yabancı dil puanına ihtiyacı olanların önünde birçok seçenek bulunuyor. Ülkemizin yaptığı yerli sınavlar ve yabancı kuruluşlar tarafından yapılan uluslararası geçerliliği olan sınavlar… Hal böyle olunca hepimizin kafası karışıyor ve birçok tanıdık sorunun esiri oluveriyoruz.
Acaba hangi sınava girsem?
Hangisine girsem daha yüksek puan alırım?
Hangi sınav daha kolay?
Hangi sınavlar geçerli?
Az çalışıp en yüksek puanı hangisinden alırım?
Gelin bu soruların cevabını birlikte bulmaya çalışalım.
Öncelikle başvuracağınız kurum hangi sınavları kabul ediyor? Bu sorunun cevabını net bir şekilde belirlemeniz gerekiyor. Kurum sadece IELTS veya TOEFL sınav sonuçlarını kabul ediyorsa bu iki sınavı ayrıntılı bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Bazı başvuru durumları ve kabul edilen sınavlara göz atalım.
1) Yüksek lisans, doktora, doçentlik başvuruları: YDS, YÖKDİL ve YÖK tarafından YDS’ye denk kabul edilen TOEFL ve PTE sınavları kabul ediliyor. (IELTS sınavının YDS denkliği olmadığı için yüksek lisans, doktora ve doçentlik başvurularında kabul edilmiyor.)
Bu sınavlar içerisinde YÖKDİL diğerlerine göre daha kolay ve sizin de birinci tercihiniz olacak büyük ihtimalle. Tek dezavantajı yılda 2 defa yapılması. Acil puana ihtiyacınız varsa diğer seçenekleri düşünmelisiniz.
2) Üniversitede İngilizce hazırlık sınıfını atlamak için: Öncelikle üniversitelerin hangi sınavları kabul ettiğini öğrenmeniz gerekiyor. Üniversiteden üniversiteye bazı farklılıklar olabiliyor. Ama genellikle YDS, TOEFL, PTE kabul edilen sınavlar arasında. YÖKDİL ve IELTS konusunda ise üniversiteden bilgi almanızı tavsiye ederiz.
Üniversiteniz kabul ediyor ve sınav tarihine denk gelmiş iseniz YÖKDİL birinci tercihiniz olmalı. Yumurta kapıya dayanmışsa, YÖKDİL tarihi uymuyorsa ve hazırlanmak için kısa bir süreniz varsa PTE sınavı iyi bir tercih olacaktır sizin için. Hemen hemen her gün PTE sınavına girebilir ve 2-3 gün sonra da sınav sonucunuzu alabilirsiniz. Ayrıca ayrıntılı gramer sorularından da kurtulmuş olursunuz. Okuma, yazma, konuşma ve dinleme soruları sorulacağından özellikle dinleme ve konuşma becerileriniz iyi değilse sınavda zorlanmanız olası. Sadece PTE sınavı değil tüm yabancı sınavlar 4 temel beceriyi ölçer ve konuşma-dinleme bölümleri zorlu geçer.
3) Yurtdışında üniversite okumak için: Böyle bir amacınız vara YDS, YÖKDİL sınavlarını eliyor ve tamamen IELTS ve TOEFL sınavlarına yoğunlaşıyoruz. Başvuracağınız üniversiteleri önceden belirleyin. En azından hangi sınavı kabul ettiğini öğrenin ve ona göre hazırlığınızı yapın. IELTS ve TOEFL uluslararası geçerliliği en yüksek sınavlardır. Başvuracağınız okul bu sınavlardan birini isteyecektir sizden. IELTS İngiltere merkezli, TOEFL ise Amerika merkezlidir. Başvuracağınız ülkelerde hangi sınavın genel kabul gördüğü size bir fikir verebilir.
4) Pilotluk başvurusunda bulunmak için: Ülkemizde THY, Pegasus gibi kurumlar yetiştirmek üzere pilot adayı ilanlarına çıkıyorlar. İngilizce yeterliliği için IELTS ve TOEFL sınavlarını kabul ediyorlar.
5) TUS ve DUS başvurusu için: TUS ve DUS başvurularında TIPDİL veya YÖKDİL SAĞLIK sınavlarından birinden alacağınız 50 puan sizin için yeterli olacaktır. Sınavların içeriği ve zorluk seviyesi birbirine yakın. Her ikisine de girebilirsiniz.
6) Göçmenlik başvurusu için: TOEFL, IELTS, PTE sınavları göçmenlik başvurularında kullanılan sınavlardır. Hangi ülkenin hangi puanı kabul ettiğini öğrenerek o sınava yönelmelisiniz.
7) Yabancı dil tazminatı için: YÖKDİL yabancı dil tazminatı için kabul edilmiyor. YDS en mantıklı tercih olacaktır.
Ülkemizin yaptığı YDS, YÖKDİL, TIPDİL sınavları sadece kelime bilgisi, gramer ve okuma becerilerini ölçen sınavlardır. Bu sınavlarda konuşma, dinleme ve yazma gibi beceriler ölçülmez. Dolayısıyla öğrencilerin odaklanması gereken yer kelime, gramer ve okumadır. Her ne kadar kulağa hoş gelse de okuma ve gramer sorularında çok fazla ayrıntıya girilecek ve zorlu sorular sorulacaktır. Özellikle konuşma ve dinleme becerilerinde iyi olmayan ve başlangıç seviyesinde olan adaylara yerli sınavlara yönelmelerini tavsiye ederiz.
Uzunca bir süre yurtdışında kalmış, yabancı dille eğitim almış vb. durumlarda olan adayların konuşma ve dinleme becerilerinde iyi olmaları IELTS, TOEFL, PTE gibi sınavlarda avantaj sağlayacaktır. Bu sınavlarda detaylı gramer soruları sorulmaz. Gramer her zaman ikinci plandadır. Konuşmanıza ve dinlemenize güveniyorsanız tercihiniz yabancı sınavlar olmalı.
Hem uluslararası geçerliliği olsun hem de ülkemizde kulanayım düşüncesinde iseniz YDS denkliği olan yabancı sınavlar tam size göre. TOEFL ve PTE sınavlarının YDS denkliği bulunmaktadır. Bu sınavlardan bir skorunuz varsa YDS yerine de kullanabilirsiniz.
ÖRN: Hem pilotluk başvurusu yapacaksınız hem de yüksek lisansa başvuracaksınız. bu durumda TOEFL sınavından aldığınız sonuç her ikisi için de geçerli olacaktır.
Aldığınız sınav sonucunun kaç yıl geçerli olduğu da önemli bir faktör. Sürekli aynı eziyete kimse katlanmak istemez. YDS, YÖKDİL, TIPDİL sınav sonuçlarının 5 yıl geçerliliği bulunuyor. IELTS, TOEFL, PTE gibi yabancı sınavların geçerlilik süresi ise 2 yıl.
Makalemizi yazdığımız 2019 Temmuz ayı itibariyle yabancı sınavların başvuru ücretleri yerli sınavlara oranla yaklaşık 8-10 kat daha pahalı. YDS, YÖKDİL, TIPDİL sınav ücretleri 100-120 TL bandındayken; IELTS 990 TL, PTE 880 TL, TOEFL ise 185 $ civarında. Yabancı sınavlara girecek adayların bu fiyatları da göz önünde bulundurması gerekiyor.
Ülkemizde YDS, YÖKDİL, TIPDİL eğitimlerine ulaşmak daha kolay. Bulunduğunuz ilde mutlaka bu sınavlar konusunda deneyimli bir kurs ya da öğretmen bulabilirsiniz. Fiyatları ise yabancı sınavlara oranla daha uygun. Yabancı sınavlar da ise özellikle küçük şehirlerde nitelikli bir kurs bulmanız gerçekten çok zor. Kurs fiyatları ve kaynak olarak yerli sınavlara oranla fiyatlar daha yüksek.
Bu noktada online eğitimleri tercih edebilirsiniz. Özellikle bulunduğu ilde kurs bulamayan veya yüz yüze eğitim alma imkanı olmayanlar online eğitimlerimizi aşağıdaki bağlantılardan inceleyebilir.
Gireceğiniz sınava karar vermeden önce mutlaka başvuracağınız yerin hangi sınavları kabul ettiğini öğrenmelisiniz. Daha sonra tercihinizi yukarıdaki kriterlere göre yapabilirsiniz. Konuşma ve dinleme konusunda seviyeniz iyi değilse ilk etapta yerli sınavları denemelisiniz. Tabi ki kabul ediliyorsa. Yabancı sınavlarda TOEFL ve IELTS en geçerli sınavlar. Bu sınavlara yönelebilirsiniz. Aşağıda TOEFL IELTS sınavlarının ayrıntılı karşılaştırmasına ulaşabilirsiniz. Üniversite hazırlık atlamada özellikle süreniz çok azsa PTE sınavına yönelebilirsiniz.
Çağrı Merkezi: 0(850) 302 6 715
Telefon: 0(312) 911 37 15
WhatsApp: 0(546) 855 0 715
E-posta: destek(@)uzmandil(.)com
Adres: Hacettepe İvedik OSB. Teknokenti 1368. Cadde No.61, 4. Kat Ofis No: 32 İvedik / ANKARA